U, de petitionaris

Er moet meer geld naar wetenschappelijk onderwijs

5.157 ondertekeningen

Studenten en docenten verdienen beter!

Deze petitie, in het belang van zowel studenten als docenten, is op 5 december 2017 met 5085 ondertekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer. Ondertekeningen van na 4 december 2017 om 24:00 zijn niet overhandigd.

In English

Petitie

Wij

het personeel van de Nederlandse universiteiten

 

constateren dat:

  • dat er steeds minder wordt geïnvesteerd in het wetenschappelijk onderwijs en in het behoud van de verwevenheid met het wetenschappelijk onderzoek. De afgelopen jaren is het bedrag dat per student beschikbaar is met een kwart gedaald. Hierdoor is de werkdruk onder het universitaire personeel naar onacceptabele hoogte gestegen. De kwaliteit van het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek is daardoor ernstig in het geding.

  • Wat dreigt zijn nog massalere colleges, nog minder contacturen en nog minder begeleidingstijd per student.

  • Er vindt op dit moment een uitputtingsslag plaats onder het personeel van de Nederlandse universiteiten. Zes op de tien medewerkers hebben fysieke en psychische klachten.

  • Als er geen realistische financiering van de huidige taakstelling komt zullen de studenten niet het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben en komt de internationale positie van ons hoger onderwijs in gevaar. Dit kan en mag niet gebeuren in een kennisland als Nederland!

 

en verzoeken

  • Er moeten vierduizend nieuwe docenten bij, zoals reeds toegezegd door de vertrekkende regering. De gelden die zijn vrijgekomen door de afschaffing van de studiefinanciering dienen, zoals beloofd, hiervoor te worden ingezet.

  • Het huidige regeerakkoord leidt echter tot substantieel minder geld voor wetenschappelijk onderwijs. De prestatie- of kwaliteitsafspraken bieden hiervoor geen soelaas. In de eerste plaats moet er meer geld bij het wetenschappelijke onderwijs, niet minder.

  • Het is ontoereikend om slechts meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek. Zowel onderwijs als onderzoek hebben meer geld nodig. Het huidige regeerakkoord leidt ertoe dat de verwevenheid tussen deze twee nog meer wordt verstoord. Door de verdere druk op het onderwijs komt het onderzoek in het geding.

Kortom, het huidige regeerakkoord leidt tot een verder tekort aan docenten, tot een verdere toename van de werkdruk onder zowel docenten als studenten, tot een daling van de kwaliteit van het onderwijs, en tot een nog grotere verstoring van de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek. Dit kan en mag niet gebeuren.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
14-01-2018 
Antwoord verwacht:
24-01-2018 
Status:
Gesloten 
Petitionaris:
Rens Bod 
Organisatie:
University of Amsterdam 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

AdValvas: Drukke hoogleraren voeren actie op het Binnenhof

Met een stoel onder de arm staat de Amsterdamse delegatie hoogleraren klaar op het station: op naar Den Haag, om de petitie van #woinactie aan (...) lees verder.

06-12-2017

Folia: Rens Bod van #woinactie heeft ‘goede hoop’ op meer geld

5.114. Zoveel docenten, hoofddocenten en hoogleraren ondertekenden de afgelopen twee maanden de petitie van #woinactie, die UvA-hoogleraar Digital Humanities Rens Bod (...) lees verder.

06-12-2017

Ludieke actie op 5 december 13 uur op Plein in Den Haag

Beste ondertekenaars,

Op 5 december om 13.30 zal de petitie worden aangeboden aan de onderwijscommissie van de Tweede Kamer. Samen met enkele collega’s zal ik de belangrijkste punten van de petitie (zie hieronder) zo stellig mogelijk overbrengen aan de Tweede Kamer.

+Lees meer...

Op 6 december is vervolgens het parlementaire debat over het OCW-deel van het regeerakkoord gepland.

Tegelijkertijd zal er op 5 december een ludieke actie plaatsvinden: een groep universitaire medewerkers zal namens hun collega’s op het Plein in Den Haag (http://www.pleindenhaag.nl/) komen telewerken tussen 13:00-14:00 omdat ze eenvoudigweg geen tijd hebben om actie te voeren. Wanneer moeten anders die artikelen en aanvragen worden geschreven, het onderwijs worden voorbereid en de administratie worden bijgehouden?

We willen iedereen uitnodigen om deel te nemen aan onze actie op 5 december: neem je laptop en liefst ook een klapstoel of klaptafeltje mee en kom naar het Plein. Daar zul je vanaf 13 uur collega’s aantreffen die met laptops in de weer zijn. Ook is de pers uitgenodigd. Hoe meer mensen, hoe meer indruk we zullen maken. Aangezien we de actie hebben moeten aanmelden bij de politie, willen we graag een idee hebben hoeveel mensen er komen. Stuur daarom een email naar woinactie@gmail.com als je van plan bent deel te nemen aan de actie.

Bij deze nogmaals onze belangrijkste punten:

· De aangekondigde doelmatigheidsbezuiniging van 183 miljoen over de hele linie moet van tafel. Zoals uit onderzoek van Times Higher Education blijkt, heeft Nederland al de meest efficiënte universiteiten ter wereld. Het streven naar verdere efficiëntie zal leiden tot nog meer werkdruk en nog meer bureaucratie.

· Er moet onmiddellijk worden geïnvesteerd in 4000 extra docenten via de Bussemakergelden, en niet via zogenaamde “kwaliteitsafspraken” die de aanstelling van docenten slechts zullen vertragen.

· Behoud de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek. Het klinkt mooi dat er extra geld komt voor onderzoek, maar tegelijkertijd wordt er nu bezuinigd op de universiteiten. Dat is de omgekeerde wereld en riekt naar een sigaar uit eigen doos.

Komt allen op 5 december, 13 uur, naar het Plein in Den Haag!

Met collegiale groet,

Rens

26-11-2017